Int'l Student "Rescue" Chinese Doctor
Editor:Zheng Yaowu Date:October 30, 2014 Hits:

On November 10th, in Wuhan Tongji hospital, a conflict of patients and doctors occurred, resulting to the angry patients throwing a goldfish bowl to the doctors. At that moment, a foreign student from HUST stood out and volunteered to protect the doctor from the goldfish bowl. His arm was cut to bleed immediately, but his enthusiastic behavior touched all the people present. Fortunately, the nerves and bones were not damaged but still would take at least two weeks to recover. But he did not regret, and said that it was something that everyone ought to do.

“没关系,这是我应该做的!”1016日,在武汉同济医院一起医患纠纷中,华中科技大学一名留学生挺身而出,勇敢地站到医生前面,挡住了砸向主治医生的金鱼缸。玻璃碎片瞬间割伤了他的手臂,血流不止。这位洋学生的“义举”深深感动了在场的医生和患者。

经了解,这名勇敢的小伙子名叫兰吉,来自索马里,现在华中科技大学同济医学院攻读外科学硕士研究生。1016日上午八点,在同济医院泌尿外科,一位患者家属与医生发生了言语冲突。在双方争执过程中,患者家属情绪异常激动,随手拿起金鱼缸就向医生砸去。就在此时,一旁的兰吉迅速将医生拉到一边,自己的左臂却不幸被鱼缸砸中划伤而血流不止。泌尿科的医生护士立即将他送到急诊室。经过检查,兰吉的左臂留下两道分别长为7cm6cm的伤口。所幸的是,他的左臂神经和骨骼没有受到损伤。经过包扎处理,兰吉的伤口需要两个星期才能痊愈。

事发后,经过派出所调查,当时患者病情非常复杂,患者家属也不配合医生的检查。在与医生的沟通过程中,家属因为情绪激动,做出过激行为。作为过失方,他们将接受相应处罚。而兰吉因见义勇为的行为受到了医生和患者的一致赞扬。“我想,每一个人应该都会和我做同样的决定!”兰吉说道。

据悉,兰吉在学业和实习中都表现优异,曾多次参与配合医生手术的辅助性工作。事发后,同济医院副院长刘继红和国际教育学院医科办的老师一同看望了兰吉,并送去了最诚挚的问候。

Previous:  Lucas: a Brazilian ‘Lei Feng’ in Wuhan 巴西雷锋在武汉
Next:  KAROLIS PAULAUSKAS: My Indissoluble Bound with China